Visdom

I dag har vi hatt besøk av min fine, sterke og modige venn Lina Marie.

Vi samla både mandagsgruppa & onsdagsgruppa i kjelleren vår – koselig å samle nesten alle 🙂 Det ble servert (tidenes) enhiladas, om jeg kan si det selv. Hehe.

Lina har rukket og oppleve kanskje litt mer enn den gjennomsnittlige 19-åringen, og det var nettopp dette hun skulle fortelle et pittelite utdrag fra i dag. Tiden gikk aaaltfor fort, og bare noen timer etter jeg var kommet hjem popper det opp en melding fra Lina: «Heeei, jeg skrev bare ned noen ekstra tanker vi ikke rakk innom, here you go.»

Jeg tror alle som hørte dette i dag kunne relatere til noe, og jeg håper virkelig at dere tar med dere litt av Linas visdom. Om det gjelder deg selv, eller noen du bryr deg om.

Menne her er altså det Lina skrev (I`ll shut up now):

18817959_642481872604040_1516935035_o» Hei vakre mennesker. Takk for at dere ville høre på meg i dag! Jeg håper jeg fikk sagt noe som dere trengte å høre. Jeg ville bare si et par ting jeg ikke følte jeg fikk utdypt nok;

Det er ingen skam å be om hjelp! Man trenger ikke være dypt deprimert eller narkoman før man ber om hjelp (Man skal aller helst be om hjelp før det skjer.) , det viktigste er at man vet at det er ingenting som heter ’’ikke syk nok’’ til å få hjelp, alle situasjoner er like reelle og uansett hva som foregår i livet ditt og uansett hvordan du føler deg- så er det LIKE gyldig. Det finnes alltid hjelp- ikke gi opp hvis den første psykologen du går til ikke gir deg det du trenger, ikke gi opp på den femte eller sjette heller. Selv om du ikke selv engang vet hva du trenger- så er det noen som vet. Derfor er det så viktig å sette ord på følelsene sine, fordi fakta er at ingen kan hjelpe deg hvis du ikke sier ifra.

Det viktigste utallige psykologer har lært meg, er hvordan jeg skal sette ord på følelsene mine; Det er fryktelig vanskelig. Men hvis du kan sette ord på ting, kan det gjøres noe med. Ingen er tankelesere! Selv psykologer er mennesker som trenger info for å fungere. For all del, noen psykologer er bare fucka- for din egen del er det drit viktig å kunne si ’’ jeg vil bytte psykolog ’’, Communication is key.

Se ting fra to sider:
Tillit er noe av det viktigste i et vennskap- men noen ganger vet man ikke selv sitt eget beste og som en ekte venn har man en plikt etter å si ifra. Hvis vennen din sier ifra om at du har det fælt til moren din, så betyr det ikke at de ikke respekterer deg eller at de ikke er til å stole på. Det betyr at de bryr seg og er bekymret for deg. Kanskje vennen din føler seg overbelastet? Kanskje hun sliter selv? Kanskje hun ikke klarer å gi deg hjelpen du trenger og føler seg hjelpesløs? Det er ikke meningen at man skal klare seg selv, verken som pårørende eller syk. Det er viktig å være der for hverandre, det er ikke din jobb å fikse din psyke venn selv, men det er din jobb å komme med kjeks og én film å grine til.

-Å gå igjennom tunge ting er vondt, uansett. Du må tørre å kjenne på det. Ikke grav det ned. Det er bedre å få det ut, enn å holde noe så lenge nede at det til slutt eksploderer eller utløser selvdestruktive handlinger. Det er okay å ikke ha det bra- det er ikke permanent.

-Ungdomsskolen er IKKE livet ditt! Det var en fucka tid for meg, men i dag husker jeg det så vidt. Det er over fortere enn du vet ordet av det.

-Du er bra nok akkurat som du er. Du blir ikke kulere eller mer interessant hvis du røyker hasj eller drikker deg dritings. Det er lov å si nei. Hvis vennene dine ikke aksepterer deg av den grunn, da er de ikke dine venner. Du fortjener bedre.

– Psykiske lidelser er ikke noe å være flau over. Du hadde blitt overraska hvis du visste hvor mange i klassen som kanskje sliter med akkurat det samme som deg. Du er ikke alene.

Jeg har ikke svar på alt, men jeg har opplevd mer enn enn 19-åring burde oppleve. Send meg gjerne anonyme spørsmål gjennom Inger Lise, så vil jeg svare. INGEN spørsmål er dumme.

 

Peace and love -Lina

PS:

Aldri undervurder hotlines og anonyme chatrom as;

https://www.helseutvalget.no/youchat?gclid=CPCjkfbsldQCFUhfGQodvOwAkg

https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/depresjon/selvmord-og-selvmordstanker

https://www.ung.no/overgrep/1569_Voldtekt_og_seksuelle_overgrep.html

www.7cups.com

https://www.youtube.com/user/KatiMorton ( Hun her er smart)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s