BigSister: Uten Filter

Etter en regntung dag får vi akkurat med oss noen skjønne glimt av sola før Markens blir mørkeblå. Jeg har mast veldig pent om Benedicte Breistøl Sundbø (15 / LittleSister) og Lisa Marie Hovden (18 / BigSister) kan tenke seg å utsette seg for aldri så liten photoshoot/intervju. For nå skal Prosjekt BigSister dokumenteres!

Første punktet på lista mi er naturligvis å spørre Benedicte, denne skjønne jenta som sitter ovenfor meg og koser seg med sin Chocolate Chip Frappe, om hvorfor hun egentlig søkte om å få en BigSister. Den frappen er like god som den høres ut, forresten. “Jeg har alltid ønska meg en storesøster, siden jeg sjøl er eldst. Pluss at dere kjente meg jo veldig godt fra Sisterhood-gruppa, så jeg stolte på at dere kom til å finne den riktige storesøstra for meg!” 

De to sitter ovenfor meg, de ler av halvinterne vitser og fra telefonen sin viser de meg skjønne blinkskudd fra tiden de har kjent hverandre. Faktisk er det ikke spesielt lenge. Jeg blir nesten litt overrasket selv når jeg teller tilbake og husker at disse to ble koblet sammen rett over påske.

T Y P I S K
Lisa & Benedicte:

– Pepsi Max
– Doughnuts
– Solbrilleprøving
– Tøyser & tuller like mye
som de kan snakke og være seriøse

”Men har du allerede merka noen ting som har endret seg til det bedre etter å hatt en storesøster du kan snakke med?” spør jeg. Ny slurk av frappen, den er nesten tom. Flaks vi kjøpte sjokolademuffins med karamell i midten au. ”Jeg føler at Lisa har lært meg å slappe litt mer av med flere ting. Det å ha litt mer selvironi og ikke ta seg selv så høytidelig er en av de tingene. Vi tok for eksempel noen superfine selfies av dobbelthakene våre og det var sykt gøy ting å gjøre for det viser at man bare ikke gidder være ”perfekt”. En annen ting Benedicte trekker frem er forholdet til mat. Som tenåringer flest har hun også kjent på et press for å spise sunt og trene, for å opprettholde et skjønnhetsideal som egentlig bare bør ta seg ei bolle og/eller doughnut. ”Lisa har vist meg at det går an å finne en balanse der man kan kose seg av og til, og ikke stresse over unødvendige ting. Det er jeg veldig gla for! Vi kan liksom være sammen uten filter”.

IMG_9049

Lisa skyter inn at det å ha balanse i livet er jo litt prosjekt, og at det kan ta litt tid. Men ting som å lære å elske sin egen dobbelhake sammen med Benedicte ved å ta amazing selfies gir resultater, og hun også kjenner at hun tar med seg mye godt fra relasjonen. Benedicte har blant annet senket terskelen hennes for å bli flau, for med lillesøs rundt seg kan det skje mye .. rart. Raping i offentlig rom, for eksempel. Vi får en demonstrasjon. Og alle bare l æ t t i s.

At Lisa er en ildsjel tar det ikke langt tid å oppdage. Hun er aktiv i Forandringsfabrikken og har klart skape engasjement, forandring og kunnskap ut av rimelig kjip bagasje. ”Selv behøvde jeg noen når var ungdom, og som BigSister kan jeg faktisk være den personen for noen andre. Og jeg er veldig glad for at det ble Benedicte.” Lisa har øyne som holder deg fast, og jeg nikker engasjert med når hun forklarer hvordan hun virkelig brenner for at ungdom skal få det bedre. Det er så fint å se hvordan hun har satt sitt engasjement ut i praksis.

Litt typisk folk er det jo å rynke på nesa av ”de unge”. Livserfaring meg her og meg der. Derfor er det ekstra deilig når disse jentene på 15 og 18 år kan smelle i bordet med at storesøster-ordninga har funket. Benedicte forklarer at i motsetning til mange andre voksne i hverdagen hennes er Lisa den som tar seg tid til å virkelig lytte og forstå. Voksne kan være kjappe med å slenge ut løsninger, selv om det ikke er alltid det som trengs. Også er jo voksne ramme på å bruke livserfaringa si for alt den er verdt – ”Om 10 år / Da jeg var … ”. Benedicte setter stor pris på at Lisa kan stå sammen med henne i det som oppleves her og nå, i stedet for å stresse med det som venter lengre fremme. 3 år mellom dem gjør også at de har en felles forståelse og opplevelse av utfordringer som lusker rundt ungdom i dag.

IMG_8994.jpg

På tallerkenen er det litt smuler igjen, og tiden har gått veldig fort. Snart stenger kafeen og før vi må pakke sammen får jeg listet opp noen av Benedictes favoritt quotes fra BigSis Lisa:

#1 Problemer kan ikke sammenlignes

Her blir vi engasjerte alle tre og vi er enige om at dette er viktig å huske på. At dine følelser også teller, og ikke skal undervurderes eller ha mindre verdi. Selvfølgelig er det viktig med perspektiv, men samtidig kunne anerkjenne sine egne følelser som noe med verdi.

#2 Elske det som gjør deg unik

Åh, JATAKK. Mer elsk på det som er deg og ikke stresse med å være som alle andre. Godta seg selv!

#3 ”Perfekt” er udefinerbart

Hva media anser som ”perfekt” er ofte svært oppskrytt og helt uoppnåelig. Derfor må man finne sin egen definisjon av ”perfekt” og leve etter det.

Asså. ❤

Nå skal det arrangeres temakveld for våre frivillige + nytt kurs er rett rundt hjørnet. Vi digger denne høsten 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s