Slutten på et eventyr

Sisterhood of Kristiansand er snart historie. Og for en historie det har vært!

Siden prosjektleder Inger Lise kom i kontakt med sanitetskvinnene våren 2015 har vi fått til utrolig mye bra for byens ungdomsjenter – noe vi er stolte av.

Tilsammen har vi hatt 5 kull med jentegrupper over 3 år + ørten kafeer & fått prøvd oss på storesøster-ordningen BigSister, med god oppfølging fra Sisterhood of Oslo.

Sisterhood er et fantastisk konsept og man benytter seg av en metodikk som virkelig åpner opp for spennende dialog, vennskap og tillit. Men, det skal jo sies at det er jentene som kommer hver uke som har gjort Sisterhood til verdens beste jobb.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Omsorgsfulle, reflekterte, åpne, ærlige, sjokoladespisende, sårbare, lattermilde og elskverdige er bare noen av de tingene disse jentene er. Som ledere har vi fått lov å titte inn i deres univers, og forhåpentligvis kunne være til nytte for dem i en utfordrende ungdomstid. Om det bare har vært å lytte til alt de har på hjertet over en kopp kakao, eller dele litt av våre erfaringer, håper vi at de tar med seg litt av Sisterhood videre på sin reise.

TAKK TAKK TAKK for at vi har fått vært med på dette eventyret ❤

Møe kjerleik fra Inger Lise & Marianne

 

Happy Halloween

Episk koselig pre-halloween på SH i går 😀

Marianne og Inger Lise hadde satt frem møe sminke og ansiktsmaling + hengt opp litt skummel dekor (serr, sånn fake spindelvev er no drid) og handla inn litt smågodt & sjokoladefondue med frukt! Det var gooood stemning ❤

View this post on Instagram

Kvelden før kvelden 👻🍫🎃

A post shared by Sisterhood Of Kristiansand (@sisterhoodkrs) on

View this post on Instagram

Blitz pomfrittz ⚡️🍟

A post shared by Sisterhood Of Kristiansand (@sisterhoodkrs) on

Smask fra oss ❤

Workshop

Travle tider på Sisterhood – og det er HERLIG!

19. oktober var en spesielt gøy dag, da vi fikk arrangere workshop i samarbeid med Barneombudet. En helt ny erfaring for oss, men noe vi virkelig håper å kunne gjøre mer av.

Barneombudet har reist Norge på kryss og tvers for å snakke med ungdom. Tema for workshopen var seksuelle overgrep/trakassering mellom jevnaldrende, et vondt og viktig tema. Tallene stiger, noe som er svært bekymringsverdig – og dette til tross for flere forebyggingskampanjer.

IMG_8016

Sisterhood synes det er fantastisk at Barneombudet jobber for og med ungdommer. På en dyktig måte kartlegger de hva ungdommer selv opplever, hvilke holdninger de møter og ber dem komme med forslag og ideer til forebyggende tiltak. Tilslutt blir det skrevet en rapport, og den gleder vi oss til å lese!

Til sammen deltok 21 sykt BRA jenter på workshopen. 16 av disse går på Fiskå Ungdomsskole, Grim U.skole, Oddemarka U.skole, Torridal U.skole, Holte U.skole og Tangvall. De 5 jentene fra vg1 kom fra Tangen og Kvadraturen.

Takk til Barneombudet som lytter og tar våre jenter seriøst + takk for pizza & snacks 😀

BigSister: Uten Filter

Etter en regntung dag får vi akkurat med oss noen skjønne glimt av sola før Markens blir mørkeblå. Jeg har mast veldig pent om Benedicte Breistøl Sundbø (15 / LittleSister) og Lisa Marie Hovden (18 / BigSister) kan tenke seg å utsette seg for aldri så liten photoshoot/intervju. For nå skal Prosjekt BigSister dokumenteres!

Første punktet på lista mi er naturligvis å spørre Benedicte, denne skjønne jenta som sitter ovenfor meg og koser seg med sin Chocolate Chip Frappe, om hvorfor hun egentlig søkte om å få en BigSister. Den frappen er like god som den høres ut, forresten. “Jeg har alltid ønska meg en storesøster, siden jeg sjøl er eldst. Pluss at dere kjente meg jo veldig godt fra Sisterhood-gruppa, så jeg stolte på at dere kom til å finne den riktige storesøstra for meg!” 

De to sitter ovenfor meg, de ler av halvinterne vitser og fra telefonen sin viser de meg skjønne blinkskudd fra tiden de har kjent hverandre. Faktisk er det ikke spesielt lenge. Jeg blir nesten litt overrasket selv når jeg teller tilbake og husker at disse to ble koblet sammen rett over påske.

T Y P I S K
Lisa & Benedicte:

– Pepsi Max
– Doughnuts
– Solbrilleprøving
– Tøyser & tuller like mye
som de kan snakke og være seriøse

”Men har du allerede merka noen ting som har endret seg til det bedre etter å hatt en storesøster du kan snakke med?” spør jeg. Ny slurk av frappen, den er nesten tom. Flaks vi kjøpte sjokolademuffins med karamell i midten au. ”Jeg føler at Lisa har lært meg å slappe litt mer av med flere ting. Det å ha litt mer selvironi og ikke ta seg selv så høytidelig er en av de tingene. Vi tok for eksempel noen superfine selfies av dobbelthakene våre og det var sykt gøy ting å gjøre for det viser at man bare ikke gidder være ”perfekt”. En annen ting Benedicte trekker frem er forholdet til mat. Som tenåringer flest har hun også kjent på et press for å spise sunt og trene, for å opprettholde et skjønnhetsideal som egentlig bare bør ta seg ei bolle og/eller doughnut. ”Lisa har vist meg at det går an å finne en balanse der man kan kose seg av og til, og ikke stresse over unødvendige ting. Det er jeg veldig gla for! Vi kan liksom være sammen uten filter”.

IMG_9049

Lisa skyter inn at det å ha balanse i livet er jo litt prosjekt, og at det kan ta litt tid. Men ting som å lære å elske sin egen dobbelhake sammen med Benedicte ved å ta amazing selfies gir resultater, og hun også kjenner at hun tar med seg mye godt fra relasjonen. Benedicte har blant annet senket terskelen hennes for å bli flau, for med lillesøs rundt seg kan det skje mye .. rart. Raping i offentlig rom, for eksempel. Vi får en demonstrasjon. Og alle bare l æ t t i s.

At Lisa er en ildsjel tar det ikke langt tid å oppdage. Hun er aktiv i Forandringsfabrikken og har klart skape engasjement, forandring og kunnskap ut av rimelig kjip bagasje. ”Selv behøvde jeg noen når var ungdom, og som BigSister kan jeg faktisk være den personen for noen andre. Og jeg er veldig glad for at det ble Benedicte.” Lisa har øyne som holder deg fast, og jeg nikker engasjert med når hun forklarer hvordan hun virkelig brenner for at ungdom skal få det bedre. Det er så fint å se hvordan hun har satt sitt engasjement ut i praksis.

Litt typisk folk er det jo å rynke på nesa av ”de unge”. Livserfaring meg her og meg der. Derfor er det ekstra deilig når disse jentene på 15 og 18 år kan smelle i bordet med at storesøster-ordninga har funket. Benedicte forklarer at i motsetning til mange andre voksne i hverdagen hennes er Lisa den som tar seg tid til å virkelig lytte og forstå. Voksne kan være kjappe med å slenge ut løsninger, selv om det ikke er alltid det som trengs. Også er jo voksne ramme på å bruke livserfaringa si for alt den er verdt – ”Om 10 år / Da jeg var … ”. Benedicte setter stor pris på at Lisa kan stå sammen med henne i det som oppleves her og nå, i stedet for å stresse med det som venter lengre fremme. 3 år mellom dem gjør også at de har en felles forståelse og opplevelse av utfordringer som lusker rundt ungdom i dag.

IMG_8994.jpg

På tallerkenen er det litt smuler igjen, og tiden har gått veldig fort. Snart stenger kafeen og før vi må pakke sammen får jeg listet opp noen av Benedictes favoritt quotes fra BigSis Lisa:

#1 Problemer kan ikke sammenlignes

Her blir vi engasjerte alle tre og vi er enige om at dette er viktig å huske på. At dine følelser også teller, og ikke skal undervurderes eller ha mindre verdi. Selvfølgelig er det viktig med perspektiv, men samtidig kunne anerkjenne sine egne følelser som noe med verdi.

#2 Elske det som gjør deg unik

Åh, JATAKK. Mer elsk på det som er deg og ikke stresse med å være som alle andre. Godta seg selv!

#3 ”Perfekt” er udefinerbart

Hva media anser som ”perfekt” er ofte svært oppskrytt og helt uoppnåelig. Derfor må man finne sin egen definisjon av ”perfekt” og leve etter det.

Asså. ❤

Nå skal det arrangeres temakveld for våre frivillige + nytt kurs er rett rundt hjørnet. Vi digger denne høsten 😀

Storesøsterstas!

GOOD NEWS!

BigSister-prosjektet har fått tildelt 50 000 kr fra Kristiansand Kommunes Samlelegat – for en  h e r l i g  beskjed å ta med seg inn i sommerferien! Vi takker og bukker ❤

Dette betyr flere aktivitetsmuligheter for «søster»-koblingene, samt muligheten til å invitere foredragsholdere til temakvelder for de frivillige. Høsten kan bare komme, kjenner jeg!

Før vi tok sommerferie invitere vi våre frivillige på BigSister Kafe, en uformell samling for å bli litt bedre kjent og bare kjase over kaffi & fruktsalat. Det ble en superfin kveld, ikke overraskende når man samler så mange bra damer på en plass 🙂

GOD SOMMER, FOLKENS!

 

 

Sommer i lufta!

Avslutning for gruppene + skolebesøk & rekruttering + Introkveld: C h e c k !

For noen h e k t i s k e – men fine uker det har vært. Før vi tar sommerferie gjenstår det å velge ut høstens nye grupper, sende litt brev i posten og rydde ned vimpler og ballonger. Litt trist-fint, egentlig.

 

Takk for et amazeballs år, alle Sisterhood-jenter. Det er dere som gjør  dette til verdens beste jobb ❤ 

Visdom

I dag har vi hatt besøk av min fine, sterke og modige venn Lina Marie.

Vi samla både mandagsgruppa & onsdagsgruppa i kjelleren vår – koselig å samle nesten alle 🙂 Det ble servert (tidenes) enhiladas, om jeg kan si det selv. Hehe.

Lina har rukket og oppleve kanskje litt mer enn den gjennomsnittlige 19-åringen, og det var nettopp dette hun skulle fortelle et pittelite utdrag fra i dag. Tiden gikk aaaltfor fort, og bare noen timer etter jeg var kommet hjem popper det opp en melding fra Lina: «Heeei, jeg skrev bare ned noen ekstra tanker vi ikke rakk innom, here you go.»

Jeg tror alle som hørte dette i dag kunne relatere til noe, og jeg håper virkelig at dere tar med dere litt av Linas visdom. Om det gjelder deg selv, eller noen du bryr deg om.

Menne her er altså det Lina skrev (I`ll shut up now):

18817959_642481872604040_1516935035_o» Hei vakre mennesker. Takk for at dere ville høre på meg i dag! Jeg håper jeg fikk sagt noe som dere trengte å høre. Jeg ville bare si et par ting jeg ikke følte jeg fikk utdypt nok;

Det er ingen skam å be om hjelp! Man trenger ikke være dypt deprimert eller narkoman før man ber om hjelp (Man skal aller helst be om hjelp før det skjer.) , det viktigste er at man vet at det er ingenting som heter ’’ikke syk nok’’ til å få hjelp, alle situasjoner er like reelle og uansett hva som foregår i livet ditt og uansett hvordan du føler deg- så er det LIKE gyldig. Det finnes alltid hjelp- ikke gi opp hvis den første psykologen du går til ikke gir deg det du trenger, ikke gi opp på den femte eller sjette heller. Selv om du ikke selv engang vet hva du trenger- så er det noen som vet. Derfor er det så viktig å sette ord på følelsene sine, fordi fakta er at ingen kan hjelpe deg hvis du ikke sier ifra.

Det viktigste utallige psykologer har lært meg, er hvordan jeg skal sette ord på følelsene mine; Det er fryktelig vanskelig. Men hvis du kan sette ord på ting, kan det gjøres noe med. Ingen er tankelesere! Selv psykologer er mennesker som trenger info for å fungere. For all del, noen psykologer er bare fucka- for din egen del er det drit viktig å kunne si ’’ jeg vil bytte psykolog ’’, Communication is key.

Se ting fra to sider:
Tillit er noe av det viktigste i et vennskap- men noen ganger vet man ikke selv sitt eget beste og som en ekte venn har man en plikt etter å si ifra. Hvis vennen din sier ifra om at du har det fælt til moren din, så betyr det ikke at de ikke respekterer deg eller at de ikke er til å stole på. Det betyr at de bryr seg og er bekymret for deg. Kanskje vennen din føler seg overbelastet? Kanskje hun sliter selv? Kanskje hun ikke klarer å gi deg hjelpen du trenger og føler seg hjelpesløs? Det er ikke meningen at man skal klare seg selv, verken som pårørende eller syk. Det er viktig å være der for hverandre, det er ikke din jobb å fikse din psyke venn selv, men det er din jobb å komme med kjeks og én film å grine til.

-Å gå igjennom tunge ting er vondt, uansett. Du må tørre å kjenne på det. Ikke grav det ned. Det er bedre å få det ut, enn å holde noe så lenge nede at det til slutt eksploderer eller utløser selvdestruktive handlinger. Det er okay å ikke ha det bra- det er ikke permanent.

-Ungdomsskolen er IKKE livet ditt! Det var en fucka tid for meg, men i dag husker jeg det så vidt. Det er over fortere enn du vet ordet av det.

-Du er bra nok akkurat som du er. Du blir ikke kulere eller mer interessant hvis du røyker hasj eller drikker deg dritings. Det er lov å si nei. Hvis vennene dine ikke aksepterer deg av den grunn, da er de ikke dine venner. Du fortjener bedre.

– Psykiske lidelser er ikke noe å være flau over. Du hadde blitt overraska hvis du visste hvor mange i klassen som kanskje sliter med akkurat det samme som deg. Du er ikke alene.

Jeg har ikke svar på alt, men jeg har opplevd mer enn enn 19-åring burde oppleve. Send meg gjerne anonyme spørsmål gjennom Inger Lise, så vil jeg svare. INGEN spørsmål er dumme.

 

Peace and love -Lina

PS:

Aldri undervurder hotlines og anonyme chatrom as;

https://www.helseutvalget.no/youchat?gclid=CPCjkfbsldQCFUhfGQodvOwAkg

https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/depresjon/selvmord-og-selvmordstanker

https://www.ung.no/overgrep/1569_Voldtekt_og_seksuelle_overgrep.html

www.7cups.com

https://www.youtube.com/user/KatiMorton ( Hun her er smart)

LOVE YA SELF

Er det noe vi ikke kan komme unna, så er det kroppspresset som jager oss fra alle kanter. På Sisterhood har vi snakket en del om nettopp dette; hvordan påvirker det oss, hvor kommer det egentlig fra, hvem tjener på dette og hva kan vi gjøre for å motarbeide det?

For noen uker siden laget vi en collage med fokus på kroppspositivisme. Ved å bruke Instagram fant vi mange fine kontoer der skikkelig bra damer aktivt jobber mot kroppspresset og fremmer kroppsposivitet.

Jentene fikk i oppgave å gå igjennom Instagram-kontoene de følger med et kritisk blikk. Er det noen profiler her inne som gjør at jeg kjenner på kroppspress, som jeg faktisk heller burde slutte å følge? Deretter valgte de seg ut noen profiler som har et kroppspositivt budskap, som virkelig gir deg et selvtillitsløft og følelsen av at kroppene våre er naturlige og gode nok, uten at man skal føle at man må passe inn i en bestemt mal.

Det er jo kanskje det viktigste poenget her: Vi må slutte med å skvise alle inn i en pitteliten boks som er merket » The Perfect Body». Som Piateed/ Maria Stavang sier i sin video der hun etterlyser flere tiltak mot kroppspress: Du er ikke Plus Size. DU ER.
Så uavhengig av hvilken kroppsfasong eller merkelapp som har blitt puttet på deg, DU ER  GOD NOK. Punktum.

Så dagens h o t  t i p s er:
– Prøv å la være å sammenlign deg med andre (og hvertfall ikke retusjerte og urealistiske reklamefigurer).
– Øv deg på å digge mangfoldet våre naturlige kropper har, dropp body shaming.
– Sjekk hvem du føler på Instagram – Hvilke kontoer gjør at du føler deg bra / Hvilke kontoer gjør at du føler deg shit. R y d d i n g s!

For Instagram bestemmer du faktisk selv over, og inntil reklame- & mediabransjen får rydda opp i sitt rot må vi hvertfall ta ansvar over det vi selv utsetter oss for.
*mic drop*

Update!

Småsko + kirsebærblomster + vårfregner! Ah – vi njuuuuter vårvibbene som endelig er kommet til byen!

De siste ukene har vært ekstra fine, fordi endelig er BigSister-kurset gjennomført og de fleste søster-koblingene har møttes for første gang. Spennende, spennende!

Fremover skal de møtes ca ei gang i uka og bli bedre kjent. For oss lederne har det vært litt nervepirrende å matche frivillig og lillesøster, for vi tar jo sikte på en perfect match! Tiden vil vise, og vi krysser fingrene for at søstrene virkelig finner tonen.

Måtte hive inn et lite knippe bilder fra kurset vårt. Det ble en kjempekoselig kveld med storesøstrene, hvor vi ble bedre kjent, spiste god mat og snakket masse om hva det betyr å være en god storesøster.

Tenk at vi har fått med oss så HIMLA bra damer – det er g ø y, det!

Pluss en  s t o r  takk til Drømmeplassen som har sponsa oss med møe gratis kaffi. Vi digger dere! ❤